Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach - +





 

 

GDZIE JESTEŚMY?

 

KONTAKT

Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach

Jaświły 71

19-124 Jaświły

tel. 085 7168051

      085 7278050

fax. 085 7278051

 

 Dyrektor - Beata Komosa
085 7278052

 Wicedyrektor - Halina Bierć
085 7278055

 Intendentka: 085 7278053

 Pokój naucz. 085 7278054

 Pedagog: 085 7278056

 Higienistka: 085 7278058

 Dyżurka: 085 7278057

 

email:sekretariat@jaswily.pl

 

 

| |
  Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015
   Opublikowano 01-12-2015 o godz: 07:36  przez użytkownika: jacek
Sprawozdanie z realizacji działań w ramach Ogólnopolskiej Kampanii
„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”
W Szkole Podstawowej im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach

Celem kampanii jest podniesienie świadomości konsumentów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba, roli błonnika zawartego w chlebie z pełnego przemiału oraz wskazanie znaczenia produktów zbożowych w prawidłowej diecie. Udział w kampanii polega na podjęciu przez szkołę działań edukacyjnych upowszechniających zdrowy styl życia, aktywność ruchową oraz popularyzację zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie.

Koordynatorem działań związanych z realizacją założeń „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”, w naszej szkole była koordynatorka ds. promocji zdrowia Joanna Rożko. W dniach od 16 do 23 października 2015 uczniowie pod opieką nauczycieli poszczególnych przedmiotów wykonywały różnorodne działania promujące spożywanie chleba i zdrowe odżywianie się. Do naszych działań włączyli się również pracownicy obsługi oraz rodzice dzieci.
We wszystkich klasach odbyły się zajęcia tematyczne, na których uczniowie zdobywali wiedzę na temat powstawania chleba oraz jego właściwości. Na lekcjach języka polskiego sporządzano przepisy na chleb, układano rymowanki, wierszyki o chlebie i zdrowym stylu życia. Na matematyce obliczano zadania z treścią o chlebie na liczbach naturalnych i ułamkach. Podczas lekcji przyrody rozmawiano o historii chleba, o jego wartościach odżywczych. Przeprowadzono warsztaty na temat „Wiem, co jem. Chleb” oraz „Co producenci dodają do chleba?”. Na lekcji religii realizowano tematykę „Pismo Św. o chlebie” oraz „Dobry Ojciec wspomaga nas w walce ze złem – Eucharystia”. Tworzono komputerowe rysunki chleba w ramach zajęć komputerowych, a rysunki plastyczne w ramach zajęć plastyki. Został również zrealizowany projekt na lekcji języka angielskiego „Types od bread”, którego wytworami są pace plastyczne. Uczniowie klas O –III oglądali film „Jak powstaje chleb”, a następnie tworzyli gazetki w klasach i na korytarzu oraz robili zakwas na chleb.
Klasy drugie wraz ze swoimi wychowawczyniami uczestniczyły w wycieczce do Młyna holenderskiego w Dolistowie Starym. Dzieci miały okazje zapoznać się z pracą młynarza, jakie maszyny są w młynie i w jaki sposób on funkcjonuje. Wycieczka dostarczyła dzieciom wiele wrażeń, wzbogaciła ich wiedzę na temat funkcjonowania młyna.
Została przygotowana degustacja chleba, który wypiekali rodzice wraz z dziećmi oraz nauczyciele. Były on różnego rodzaju na zakwasie z różnymi dodatkami ( pestki słonecznika i dyni, żurawina, mak, zioła). Na zakończenie nastąpiła wymiana przepisów poszczególnych rodzajów chleba.
Udział w kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” umożliwił dzieciom , nauczycielom, pracownikom niepedagogicznym oraz rodzicom dzieci, podejmowanie wspólnych działań mających na celu wzbogacenie wiedzy na temat chleba i zdrowego stylu życia. Mamy nadzieję, że akcja ta przyczyni się do utrwalenia pożądanych zachowań i przyzwyczajeń zdrowotnych.

Joanna Rożko

#LINKS#

  Oficjalna witryna Zespołu Szkół w Jaświłach
(c) Jacek, 1999-2013


     
trwa inicjalizacja, prosze czekac...Gry
/