Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach - +





 

 

GDZIE JESTEŚMY?

 

KONTAKT

Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach

Jaświły 71

19-124 Jaświły

tel. 085 7168051

      085 7278050

fax. 085 7278051

 

 Dyrektor - Beata Komosa
085 7278052

 Wicedyrektor - Halina Bierć
085 7278055

 Intendentka: 085 7278053

 Pokój naucz. 085 7278054

 Pedagog: 085 7278056

 Higienistka: 085 7278058

 Dyżurka: 085 7278057

 

email:sekretariat@jaswily.pl

 

 

| |
  Tydzień Chleba Na Zakwasie
   Opublikowano 22-11-2012 o godz: 11:32  przez użytkownika: jacek
W drugiej połowie października Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach uczestniczyła po raz pierwszy w kampanii Fundacji Dobre Życie – Tydzień Chleba.
Celem kampanii było poszerzenie wiedzy uczniów na temat zdrowotnych i odżywczych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. Poprzez udział w tej akcji chcieliśmy zachęcić dzieci do spożywania większej ilości chleba, w tym głównie z ziarna z pełnego przemiału, żytniego, na zakwasie.


W ramach obchodów „Tygodnia Chleba” przygotowaliśmy wystawkę na temat historii chleba, jego rodzajów i wartości odżywczych, a w klasach młodszych gazetkę pod hasłem „Od ziarenka do bochenka”. Uczniowie klas I a , I b i V wraz z opiekunami udali się z wizytą do Piekarni „Sobieski” w Mońkach, podczas, której mogli przyjrzeć się pracy piekarza oraz poznać proces technologiczny wypieku chleba na zakwasie i innego pieczywa. Bardzo miłym akcentem pobytu w piekarni był poczęstunek przygotowany dla uczniów przez właściciela piekarni w postaci rogali i różnego rodzaju ciast. Klasy szóste wzięły udział w spotkaniu z technologiem żywności i wiceprezesem Piekarni „Revmod” w Mońkach. Podczas prelekcji dowiedzieli się, jakie są rodzaje pieczywa, z jakich mąk są wyrabiane, poznali skład różnego pieczywa oraz jego wartości zdrowotne i odżywcze.
Najsmaczniejszą częścią szkolnej kampanii była degustacja różnych gatunków chleba upieczonego przez panie z kuchni oraz otrzymanego z piekarni. Mogliśmy spróbować min. chleba żytniego ze słonecznikiem, owocami i warzywami, chleba mieszanego pszenno-żytniego z dodatkami, żytniego jasnego na zakwasie, chleba graham i tostowego.

Serdecznie DZIĘKUJEMY:
Właścicielom Piekarni „Sobieski” w Mońkach za możliwość jej zwiedzenia, poczęstunek i za zasponsorowanie różnych gatunków chleba do degustacji.

Właścicielom Piekarni „Revmod” w Mońkach za odwiedziny w naszej szkole, wygłoszoną prelekcję i poczęstunek w postaci wypieków tej piekarni.

Zespół ds. promocji zdrowia

#LINKS#

  Oficjalna witryna Zespołu Szkół w Jaświłach
(c) Jacek, 1999-2013


     
trwa inicjalizacja, prosze czekac...Gry
/